Factoring – ett sätt att få betalt snabbare

Coronapandemin påverkar hela samhället, och lantbruket är inte förskonat. Samtidigt är läget inte nattsvart för Sveriges bönder. Men vad gör man, som lantbrukare, när likviditeten minskar till följd av att kunderna inte kan betala sina fakturor i tid. Att sälja eller belåna fakturorna kan vara en lösning. 

Coronapandemin har framför allt drabbat de svenska städerna, och allra hårdast har huvudstaden drabbats. Men även Södermanland och Östergötland har höga siffror av smittade och avlidna, och detta är två län där en stor del av Sveriges livsmedel odlas. 

Factoring

Hur påverkar Corona lantbruket?

Om något positivt kan sägas om pandemin är det att den visar på behovet av att mer livsmedel produceras i Sverige. Förhoppningsvis kommer en omställning att ske under de närmaste åren. Många lantbrukare har dock mer akuta problem, som måste lösas snarast. Inte minst kommer det att bli svårt att få hit utländsk säsongsarbetskraft, som kan arbeta i jordbruket. 

Jämfört med många andra branscher, inte minst hotell och restaurang, ser det dock ganska ljust ut för de svenska lantbrukarna. Priserna på spannmål är tillbaka på samma nivå som innan pandemin, skriver Dagens industri. Dock är bristen på arbetskraft ett problem, som kanske kan lösas genom att permitterade och uppsagda från hotell och restauranger arbetar i jordbruket. 

Vilka påverkas negativt?

Det är dock inte alla lantbrukare som odlar spannmål. Mjölkbönder har som bekant alltid haft små marginaler, och de som nischat sig mot att leverera till restauranger har det tufft just nu. Vad kan man som lantbrukare göra, när kunderna inte betalar i tid?

En lösning kan vara att använda sig av factoring och fakturabelåning. Det innebär att fakturan säljs eller belånas. Man får då inte in riktigt lika mycket pengar som det belopp fakturorna är utställda på, men pengarna kommer in snabbt, vilket ökar likviditeten.