Skydda hemmet med en säkerhetsdörr

Lantbruk är ofta utsatta för inbrott och stölder. Det finns ju en hel del stöldbegärligt på många lantbruk, från diesel till datorer. Att skydda sig mot stölder på olika sätt kan sänka dina försäkringspremier, samt skydda dig mot kritiska avbrott i verksamheten. Även en sådan åtgärd som att installera en säkerhetsdörr kan göra stor skillnad

Behöver du en säkerhetsdörr?

Inbrott på gårdar är dessvärre vanliga. Ibland stjäl tjuvarna kontanter, men det är också vanligt med stölder av bränsle och maskiner. Det är kanske inte så vanligt att en traktor eller en skördetröska blir stulen, men handverktyg som skruvdragare och elektriska sågar är lätta att stjäla, och lätta att sälja vidare. De kan även användas vid inbrott, och därför är de extra eftertraktade av tjuvar.

Glöm inte bort säkerhetsdörren

Säkerhetsdörrar förknippas kanske framför allt med lägenheter, men kan även göra stor skillnad för ett hus på landet. En modern gård har ofta stora ägor, vilket innebär att du som lantbrukare arbetare ofta arbetar långt från hemmet. Ligger gården avsides kommer heller inte en väktare att hinna fram i tid. 

En säkerhetsdörr är inte ett absolut skydd mot inbrott. Säkerhetsklassningen av dörrarna är ett mått på hur lång tid det tar för tjuven att forcera dörren, med vissa verktyg. Om du kombinerar säkerhetsdörren med ett larm, som skickas till din mobiltelefon, hinner du förhoppningsvis tillbaka innan tjuven hinner ta sig igenom dörren.

Tänk som tjuven

Ditt allra viktigaste skydd mot tjuven är dock din egen hjärna. Om du börjar tänka som en tjuv kommer du att hitta de svaga punkterna i ditt eget inbrottsskydd. Några exempel:

  • Går det att ta sig in genom fönster, altandörrar eller liknande?
  • Ligger det verktyg eller andra saker framme, som kan användas för att bryta sig in? Det bästa är t.ex. att låsa fast stegar som inte används.
  • Var förvarar ni viktiga nycklar? Tjuvar letar efter nyckelskåp, och vi är väldigt förutsägbara när det gäller var vi förvarar våra nycklar. Detsamma gäller smycken.