hustillverkare sundsvall

Tänk på det här när du ska välja husleverantör

Att välja rätt husleverantör när man ska bygga nytt hus är inte alltid det enklaste. Särskilt inte idag när marknaden är så stor som den är. Det kan kännas lite läskigt att välja när man vet hur mycket som faktiskt kan gå snett om man skulle välja en inte så seriös aktör. Såklart finns ju även en risk när man köper ett begagnat hus att det kan uppstå problem, men ändå.

Men man kan göra det lite lättare för sig själv om man följer de råd som vi tar upp i den här artikeln. Förhoppningsvis kommer den att hjälpa dig att ta rätt beslut när det kommer till valet av husleverantör!

Gör research om företaget

Hur vet man då att man har att göra med en seriös husleverantör? Gör research. Hitta svar på dessa frågor:

  • Hur ser företagets ekonomi ut? 
  • Vilka ägare har företaget?
  • Hur länge husleverantören har funnits på marknaden?

Har husleverantören byggt många hus?

Det finns en större chans att det är en husleverantör som vet vad de håller på med om de har byggt många hus sedan tidigare. Finns det bara några få objekt som referenser så kan det alltså vara smart att ta reda på vad det beror på. 

Vad får du för pengarna?

Det här är en viktig punkt, inte minst för din budget. Man vill ju förstås att det mesta ska ingå i priset när man lejer en husleverantör. Jämför de alternativ du har och var säker på att du får så mycket hus som möjligt för pengarna.

Att bygga hus till ett fast pris är att rekommendera, men alla husleverantörer erbjuder inte det. 

Hur stort ansvar är du beredd att ta?

De tre vanligaste entreprenadformerna när man bygger hus är:

  • Totalentreprenad – För dig som vill ha så lite ansvar som möjligt. Totalentreprenad innebär att husleverantören får allt ansvar och du behöver inte ha något ansvar alls egentligen.
  • Generalentreprenad – Ett avtal med husleverantören, som sen upprättar separata avtal med underleverantörer. Du som kund får mindre kontroll, men i gengäld mindre ansvar om något skulle gå fel.
  • Delad entreprenad – Om du tar på dig allt ansvar under byggprocessen kallas det för delad entreprenad. Du väljer själv vilka entreprenörer du upphandlar, får hela ansvaret för alla delar, men får också total kontroll över projektet.

Gå igenom med husleverantören noggrant vad de olika alternativen skulle betyda för just dig och ditt projekt innan du bestämmer dig för hur du vill göra.

I vilken del av Sverige bor du?

Kanske hittar du en husleverantör som du tycker har de finaste husen och verkar vara prisvärt, men sen faller det hela på att företaget inte verkar i den delen av Sverige. Det är nämligen så att alla husleverantörer inte bygger över hela landet.