takläggare i Stockholm

Undersöka taket regelbundet

Är det dags att se över sitt hustak? Våren och sommaren brukar vara säsongen för renoveringar av fasader och tak. Inomhus kan man ju renovera egentligen när som helst. Utomhus är det viktigt att passa på under den tid när det inte regnar, snöar eller blåser för mycket. Våren och sommaren är de månaderna när det är som torrast.

Många husägare kan uppleva att kravet på renoveringar på villorna eller radhusen kan bli övermäktiga och går in i ett katatoniskt tillstånd och till sist flyr undan och gör något helt annat, som att spela datorspel eller håller sig hemifrån så mycket det bara går.

Anlita takläggare för takundersökningen

Det är då det är bäst att anlita en hantverkare som gör jobbet som ingen i familjen eller husägaren vill göra. En takläggare kan för det första ta reda på vad som behöver göras, och sedan föreslå åtgärder som är vettiga för att hustaket ska stå sig ännu en vinter när det blåser, regnar och snöar.

Eller är du istället den där entusiastiska hemmarenoveraren? Då kanske du tycker det är roligt och inte jobbigt att renovera på huset? I så fall är du att gratulera. De som arbetar med något helt annat på dagarna, kan tycka att det är en rolig hobby att vara sin egen renoverare. Tänk bara på att när du ska arbeta uppe på taket så bör du bära en säkerhetssele och en hjälm. och förstås fästa ett rep runt midjan som sitter ordentligt fast i ett ankarfäste på taket.

Är det dags för en takomläggning?

Är det läge att byta tak? Det svaret kanske du själv bör ta reda på genom att ta dig upp på taket. Om du ser trasigt takmaterial så kan det vara läge för att byta ut trasigt material och ersätta det med nytt. Har du ett hållbart material på taket såsom tegelpannor, betongpannor eller plåttak, så bör du istället undersöka efter svagheter på taket, vid taknocken, nära hängrännor och stuprännor, nära skorstenar och under pannorna.

Det bästa är att lyfta på tegelpannorna för att undersöka hur takläkten ser ut. Takpappret bör vara intakt. Om något av detta har spruckit eller är sönder bör du ta kontakt med en takläggare som gör en mer grundlig undersökning och kan ta reda på om det läcker in genom taket. Ingen vill ha läckande tak!